Webshop + Cadeaubon →

Je kan een atrofisch litteken op verschillende manieren laten behandelen.
IN VIDEO EN TEKST BESCHIKBAAR

Atrofisch litteken: hoe ontstaat het en wat is de beste behandeling?

IN VIDEO EN TEKST BESCHIKBAAR

Producten uit de video:

In tekst:

Ze kunnen groot, klein, zichtbaar, bijna onzichtbaar, wit of eerder rood zijn, maar helaas krijgt iedereen er in zijn leven af en toe mee te maken: littekens. Op zich is dat natuurlijk geen probleem. Wanneer je litteken echter jeukt, pijn doet, trekkering aanvoelt of jij je eraan stoort, is het beter om het te behandelen. Hoe je dat best doet, is afhankelijk van welk litteken je precies hebt. Zo lijken atrofische littekens een beetje op een ‘deukje’ in je huid. Door het tekort aan weefsel oogt je huid daar namelijk dunner. Maar hoe ontstaat een atrofisch litteken nu precies? Wat is de mogelijke oorzaak? En nog belangrijker, wat kan je eraan doen en hoe kan je een atrofisch litteken verwijderen?

Wat is een atrofisch litteken?

Een atrofisch litteken is een ingetrokken of ingezonken litteken. Nadat je huid beschadigd wordt, start je lichaam een genezingsproces. Wordt tijdens dit proces te veel bindweefsel geproduceerd? Dan ontstaat er meestal een hypertrofisch litteken. Wordt er net te weinig bindweefsel aangemaakt? Dan verschijnt er alleen een dun laagje huid, waarbij het litteken lijkt op een deukje of een putje dat vaak wat lichter is van kleur. Dat is een atrofisch litteken. Het kan variëren in vorm en grootte: van de kleine puntjes die vaak achterblijven na acne tot grotere ingedeukte littekens na een chirurgische ingreep of een ongeval.

Oorzaak atrofisch litteken

Laten we beginnen bij de mogelijke oorzaak van je atrofisch litteken. Een atrofisch litteken ontstaat vaak bij een huidaandoening die gepaard gaat met een ontstekingsreactie. Denk bijvoorbeeld maar aan acne of de waterpokken. Ook brandwonden, chirurgische ingrepen of operaties, zoals het verwijderen van een moedervlekje, kunnen atrofische littekens veroorzaken. Al is het bekendste voorbeeld van een atrofisch litteken misschien wel striae, de witte of roze huidstriemen. Er zijn dus verschillende oorzaken van atrofische littekens mogelijk.

Preventie atrofische littekens

Hoewel je littekens niet altijd kan voorkomen, kan het gebruik van de juiste producten en het beschermen van je huid helpen om het risico te verkleinen.

Enkele praktische tips om atrofische littekens te voorkomen, zijn:

Een atrofisch litteken behandelen

Soms valt het ontstaan een atrofisch litteken helaas niet te vermijden. Dan kan je kiezen voor een gerichte aanpak om je litteken minder zichtbaar te maken of zelfs volledig te verwijderen. Afhankelijk van de grootte, ernst, locatie en oorzaak van je atrofisch litteken zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Dermale fillers

Injecteerbare fillers kunnen tijdelijk verlichting bieden door het volume onder het litteken te vergroten. Het hyaluronzuur, een stof die van nature in de huid voorkomt, wordt direct onder het litteken in de huid geïnjecteerd. Zo verheffen fillers de huid van een atrofisch litteken tot hetzelfde niveau van de omliggende huid, en valt het ‘deukje’ minder of zelfs helemaal niet meer op.

Medische microneedling

SkinPen medische microneedling is een populaire behandeling om de zichtbaarheid van atrofische littekens te verminderen. De fijne naalden creëren minuscule gaatjes in de bovenste lagen van de huid en stimuleren zo het natuurlijke genezingsproces en de aanmaak van nieuwe huidcellen. De hogere productie van nieuw collageen en elastine helpt de diepte van atrofische littekens te verminderen. Het resultaat? Je huid wordt sterker en weerbaarder en je litteken valt een heel stuk minder op.

Atrofische littekens laseren

Ook laseren kan een effectieve oplossing zijn voor atrofische littekens. De picolaser staat bekend om zijn precisie en effectiviteit bij het aanpakken van een breed scala aan huidproblemen, inclusief het behandelen van littekenweefsel. Door kleine wondjes in de huid te maken, wordt nieuw weefsel gevormd en vermindert de zichtbaarheid van je litteken. Zo kan je op termijn je atrofisch litteken verwijderen.

Chemische peeling

Een chemische peeling klinkt misschien eng, maar is het absoluut niet! Zeker bij atrofische littekens kan een chemische peeling celvernieuwing stimuleren en zo de textuur van je huid drastisch verbeteren. Als je last hebt van acnelittekens, is een chemische peeling een interessante en doeltreffende behandeling die absoluut de moeite waard is.

Meer info over een atrofisch litteken behandelen

We weten dat een atrofisch litteken behandelen tijd en consistentie vraagt. Wees daarom geduldig en weet dat het soms weken tot maanden kan duren tot verbeteringen (duidelijker) zichtbaar worden. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst van je litteken en de behandeling die je kiest. We helpen je graag je atrofisch litteken verwijderen.

Wil je dat we meekijken naar jouw huid om te bepalen welke behandeling het beste past? Je mag altijd langskomen in onze beautykliniek, Bar à Beauté in Knokke, of contact met ons opnemen. We helpen je graag!

STUUR MIJ AANBIEDINGEN

Wist je dat we een “Bar à Beauté Beauty Gazette” hebben?

Regelmatig hebben wij leuke acties, nieuwe behandelingen of demo dagen. Laat gerust je e-mail achter zodat je als eerste op de hoogte bent!

Dit wil ik ontvangen:

Maandactie

Verwen je huid tijdens de maand mei met een PCA glow peel kuur van 4 + PCA B3 faceserum, ga stralend de zomer in én krijg ons PCA B3 vitamine oogserum cadeau.

Disclaimer

All content in this document is for general information purposes only. The “Before and After” images are unretouched images of actual patients who were treated with ZO® products. Results may vary. The information in this document is provided as a courtesy only, and is not intended or implied to replace the independent judgment or expertise of a treating physician, or to serve as a substitute for professional medical diagnosis or treatment.

The content of this document is provided without warranties of any kind, expressed or implied, including the accuracy of the information or implied warranties of merchantability or fitness for a particular purpose. ZO Skin Health, Inc. and its officers, directors, and agents expressly disclaim responsibility and shall have no liability for any damages, loss, injury, or claims that result from reliance on the information in this document. Without limiting the generality of the foregoing, ZO Skin Health, Inc. shall not be liable for bodily injury, lost profits or any direct, indirect, incidental, special or consequential damages.