Ze kunnen groot, klein, zichtbaar, bijna onzichtbaar, wit of eerder rood zijn, maar helaas krijgt iedereen er in zijn leven af en toe mee te maken: littekens. Op zich is dat natuurlijk geen probleem. Wanneer je litteken echter jeukt, pijn doet, trekkering aanvoelt of jij je eraan stoort, is het beter om het te behandelen. Hoe je dat best doet, is afhankelijk van welk litteken je precies hebt. Zo lijken atrofische littekens een beetje op een ‘deukje’ in je huid. Door het tekort aan weefsel oogt je huid daar namelijk dunner. Maar hoe ontstaat een atrofisch litteken nu precies? Wat is de mogelijke oorzaak? En nog belangrijker, wat kan je eraan doen en hoe kan je een atrofisch litteken verwijderen?
Wat is een atrofisch litteken?
Een atrofisch litteken is een ingetrokken of ingezonken litteken. Nadat je huid beschadigd wordt, start je lichaam een genezingsproces. Wordt tijdens dit proces te veel bindweefsel geproduceerd? Dan ontstaat er meestal een hypertrofisch litteken. Wordt er net te weinig bindweefsel aangemaakt? Dan verschijnt er alleen een dun laagje huid, waarbij het litteken lijkt op een deukje of een putje dat vaak wat lichter is van kleur. Dat is een atrofisch litteken. Het kan variëren in vorm en grootte: van de kleine puntjes die vaak achterblijven na acne tot grotere ingedeukte littekens na een chirurgische ingreep of een ongeval.
Oorzaak atrofisch litteken
Laten we beginnen bij de mogelijke oorzaak van je atrofisch litteken. Een atrofisch litteken ontstaat vaak bij een huidaandoening die gepaard gaat met een ontstekingsreactie. Denk bijvoorbeeld maar aan acne of de waterpokken. Ook brandwonden, chirurgische ingrepen of operaties, zoals het verwijderen van een moedervlekje, kunnen atrofische littekens veroorzaken. Al is het bekendste voorbeeld van een atrofisch litteken misschien wel striae, de witte of roze huidstriemen. Er zijn dus verschillende oorzaken van atrofische littekens mogelijk.
Preventie atrofische littekens
Hoewel je littekens niet altijd kan voorkomen, kan het gebruik van de juiste producten en het beschermen van je huid helpen om het risico te verkleinen.
Enkele praktische tips om atrofische littekens te voorkomen, zijn:
- Probeer puistjes en mee-eters niet uit te knijpen: Hoe verleidelijk het snel uitknijpen van een ontsierend puistje soms is, probeer er toch aan te weerstaan aangezien dit kan leiden tot ontstekingen en acnelittekens.
- Gebruik zonbescherming: Een goede zonbescherming voorkomt dat schadelijke uv-stralen een litteken laten verkleuren of meer zichtbaar maken.
- Eet evenwichtig: Voldoende vitamine C, vitamine E en zink zorgen voor de aanmaak van collageen en helpen je huid te herstellen. Ook skinfoods zoals Sckin Nutrition geven het herstellingsproces van je huid een duwtje in de goede richting.
- Ga voor een goede huidverzorgingsroutine: Je huid regelmatig reinigen en hydrateren helpt acne, en andere huidaandoeningen die tot littekens kunnen leiden, voorkomen.
Een atrofisch litteken behandelen
Soms valt het ontstaan een atrofisch litteken helaas niet te vermijden. Dan kan je kiezen voor een gerichte aanpak om je litteken minder zichtbaar te maken of zelfs volledig te verwijderen. Afhankelijk van de grootte, ernst, locatie en oorzaak van je atrofisch litteken zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Dermale fillers
Injecteerbare fillers kunnen tijdelijk verlichting bieden door het volume onder het litteken te vergroten. Het hyaluronzuur, een stof die van nature in de huid voorkomt, wordt direct onder het litteken in de huid geïnjecteerd. Zo verheffen fillers de huid van een atrofisch litteken tot hetzelfde niveau van de omliggende huid, en valt het ‘deukje’ minder of zelfs helemaal niet meer op.
Medische microneedling
SkinPen medische microneedling is een populaire behandeling om de zichtbaarheid van atrofische littekens te verminderen. De fijne naalden creëren minuscule gaatjes in de bovenste lagen van de huid en stimuleren zo het natuurlijke genezingsproces en de aanmaak van nieuwe huidcellen. De hogere productie van nieuw collageen en elastine helpt de diepte van atrofische littekens te verminderen. Het resultaat? Je huid wordt sterker en weerbaarder en je litteken valt een heel stuk minder op.
Atrofische littekens laseren
Ook laseren kan een effectieve oplossing zijn voor atrofische littekens. De picolaser staat bekend om zijn precisie en effectiviteit bij het aanpakken van een breed scala aan huidproblemen, inclusief het behandelen van littekenweefsel. Door kleine wondjes in de huid te maken, wordt nieuw weefsel gevormd en vermindert de zichtbaarheid van je litteken. Zo kan je op termijn je atrofisch litteken verwijderen.
Chemische peeling
Een chemische peeling klinkt misschien eng, maar is het absoluut niet! Zeker bij atrofische littekens kan een chemische peeling celvernieuwing stimuleren en zo de textuur van je huid drastisch verbeteren. Als je last hebt van acnelittekens, is een chemische peeling een interessante en doeltreffende behandeling die absoluut de moeite waard is.
Meer info over een atrofisch litteken behandelen
We weten dat een atrofisch litteken behandelen tijd en consistentie vraagt. Wees daarom geduldig en weet dat het soms weken tot maanden kan duren tot verbeteringen (duidelijker) zichtbaar worden. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst van je litteken en de behandeling die je kiest. We helpen je graag je atrofisch litteken verwijderen.
Wil je dat we meekijken naar jouw huid om te bepalen welke behandeling het beste past? Je mag altijd langskomen in onze beautykliniek, Bar à Beauté in Knokke, of contact met ons opnemen. We helpen je graag!