Webshop + Cadeaubon →

Er zijn verschillende oorzaken van hypertrofische littekens.
IN VIDEO EN TEKST BESCHIKBAAR

Hypertrofisch litteken: dit is het en zo krijg je het weg

IN VIDEO EN TEKST BESCHIKBAAR

Producten uit de video:

In tekst:

Hoewel littekens heel natuurlijk zijn en deel uitmaken van het genezingsproces van je huid, begrijpen we helemaal dat je ze liever niet hebt. Bovendien zijn niet alle littekens hetzelfde. Een hypertrofisch litteken bijvoorbeeld is een litteken dat boven je huidoppervlak uitstijgt. Benieuwd wat de oorzaak van je hypertrofisch litteken is? Baal je dat je wond niet mooi genezen is? Stoort het litteken je? Of wil je gewoon dat het minder opvalt? Hieronder vertellen we je alles wat je weten wil over een hypertrofisch litteken behandelen of verwijderen.

Wat is een hypertrofisch litteken?

Elke wond geneest op een bepaalde manier. Daardoor bestaan er vele soorten littekens. Ze kunnen gepigmenteerd zijn, diep, in reliëf of ingezonken zoals bijvoorbeeld bij een atrofisch litteken. Een hypertrofisch litteken is een rood, verhoogd litteken. In tegenstelling tot sommige andere littekens kunnen ze na verloop van tijd vanzelf minder opvallend worden. Al begrijpen we het helemaal als je niet zo lang wil wachten. Bovendien kan een litteken op een duidelijk zichtbare plaats je storen, aan je zelfvertrouwen knagen of zelfs jeuk of pijn veroorzaken. Dan is het beter om voor een behandeling te kiezen om jouw hypertrofisch litteken aan te pakken.

Oorzaak hypertrofisch litteken

Maar first things first… Misschien wil je eerst weten waar dat litteken nu precies vandaan komt. Waarom ziet dat ene litteken er anders uit dan sommige van je overige littekens? Die reden is waarschijnlijk te vinden in het overactief genezingsproces van je lichaam. Omdat er tijdens het genezingsproces te veel bindweefsel werd aangemaakt, verschijnt er een rode of roze verdikking op je huid: een hypertrofisch litteken.

Soms heb je een genetische aanleg voor dit type litteken, soms heeft het te maken met de wond, waarbij onder meer de diepte en grootte een rol spelen. Of het heeft te maken met hoe je wond precies geneest. Daarnaast zijn plaatsen op je lichaam met een hoge huidspanning of veel beweging extra gevoelig voor dit type litteken. De exacte oorzaak van een hypertrofisch litteken is niet altijd even makkelijk te achterhalen, maar gelukkig is dat ook niet nodig om een behandeling te kunnen starten.

Kan je een hypertrofisch litteken voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Volg daarom zo zorgvuldig mogelijk de wondzorginstructies op die jouw dokter je na een ingreep, bijvoorbeeld het verwijderen van een moedervlek, meegeeft.

Ook direct zonlicht vermijden helpt om het risico op dit type litteken te minimaliseren. Kies daarom voor een goede zonbescherming. Zo gun je je lichaam de tijd om de wond zo goed mogelijk te herstellen.

Hypertrofisch litteken behandelen

Natuurlijk valt een hypertrofisch litteken niet altijd te voorkomen. Dan kan je kiezen voor een van de verschillende manieren om het litteken weer weg te krijgen. Die kunnen variëren op basis van de grootte, de ernst en de ouderdom van het litteken. Een hypertrofisch litteken verwijderen kan via een begeleide thuisbehandeling, de juiste voeding en suppletie of een behandeling bij Bar à Beauté waar we bijvoorbeeld jouw hypertrofisch litteken laseren.

Het doel van de behandeling is om de hoogte van het litteken te verminderen, de kleur te verbeteren, en eventuele symptomen zoals jeuk en pijn te verlichten.

Thuisbehandeling

Gebruik thuis therapeutische producten met actieve ingrediënten die effectief doordringen tot de diepere huidlagen. Daarmee kan je niet alleen het litteken versoepelen, maar ook de vorming of afbraak van collageen stimuleren.

Kies bijvoorbeeld voor de Zeitschild littekencrème. Deze intensieve verzorgingscrème gaat voor een diepe en langdurige hydratatie van het littekengebied, zonder siliconen.

Voeding en suppletie

Littekens kunnen ook aangepakt worden door suppletie van Sckin Nutrition in te nemen. Daardoor wordt de huidbarrière versterkt en is jouw huid veel toleranter voor slechte invloeden van buitenaf. Zo vermindert Vitamin C+ de roodheid en ondersteunt het de vorming van nieuw en gezond huidweefsel, terwijl de omega 3-vetzuren van Omega+ de genezing van je huid bevorderen.

Behandeling in de kliniek van Bar à Beauté

Er zijn verschillende manieren om een hypertrofisch litteken te behandelen:

Picolasers zijn geavanceerde lasers die met ultrakorte pulsen werken. Ze behandelen je huid in picoseconden, een biljoenste van een seconde. Dit type laser staat daarom bekend om zijn precisie en vermogen om diverse huidproblemen aan te pakken zonder omliggend weefsel te beschadigen.

De picolaser gebruikt snelle en krachtige pulsen om het hypertrofisch littekenweefsel te behandelen. Dit leidt tot een natuurlijke reactie van je lichaam dat meer collageen en elastine zal produceren, de twee essentiële onderdelen bij het aanmaken van een nieuwe en gezonde huid. Zo helpt het laseren om de dikte, roodheid en textuur van hypertrofische littekens te verminderen, waardoor ze minder zichtbaar worden.

Ook medische microneedling is een fijne manier om hypertrofische littekens minder dik te maken en je huidtextuur te verbeteren.

Hele kleine en steriele naaldjes vibreren op je huid en creëren daar microkanaaltjes. Zo wordt het natuurlijk herstelproces diep in je huid geactiveerd en wordt er collageen en elastine aangemaakt. Het littekenweefsel wordt geleidelijk vervangen door nieuw, gezonder weefsel wat op zijn beurt leidt tot een gladdere en meer gelijkmatige huid.

Na een operatie, brandwonde of trauma, vormt de huid een litteken door collageen te produceren op de plaats van de wond. Tijdens de bindweefselmassage worden je huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel behandeld met de LPG. Deze diepe, mechanische bindweefselmassage zorgt voor een betere stofwisseling en bloedcirculatie, en activeert de slapende cellen in je huid op een natuurlijke en pijnloze manier.

Meer info over hypertrofisch litteken huidziekten

Een hypertrofisch litteken behandelen kost tijd en consistentie. Weet dat het soms weken tot maanden kan duren tot verbeteringen (duidelijker) zichtbaar worden. Met het nodige geduld kan je een hypertrofisch litteken verwijderen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de ernst van je litteken en de behandeling die je kiest.

Wil je dat we meekijken naar jouw huid om te bepalen welke behandeling het beste past? Je mag altijd langskomen in onze beautykliniek, Bar à Beauté in Knokke, of contact met ons opnemen. We helpen je graag!

STUUR MIJ AANBIEDINGEN

Wist je dat we een “Bar à Beauté Beauty Gazette” hebben?

Regelmatig hebben wij leuke acties, nieuwe behandelingen of demo dagen. Laat gerust je e-mail achter zodat je als eerste op de hoogte bent!

Dit wil ik ontvangen:

Maandactie

Verwen je huid tijdens de maand mei met een PCA glow peel kuur van 4 + PCA B3 faceserum, ga stralend de zomer in én krijg ons PCA B3 vitamine oogserum cadeau.

Disclaimer

All content in this document is for general information purposes only. The “Before and After” images are unretouched images of actual patients who were treated with ZO® products. Results may vary. The information in this document is provided as a courtesy only, and is not intended or implied to replace the independent judgment or expertise of a treating physician, or to serve as a substitute for professional medical diagnosis or treatment.

The content of this document is provided without warranties of any kind, expressed or implied, including the accuracy of the information or implied warranties of merchantability or fitness for a particular purpose. ZO Skin Health, Inc. and its officers, directors, and agents expressly disclaim responsibility and shall have no liability for any damages, loss, injury, or claims that result from reliance on the information in this document. Without limiting the generality of the foregoing, ZO Skin Health, Inc. shall not be liable for bodily injury, lost profits or any direct, indirect, incidental, special or consequential damages.