Ze zijn meestal onschuldig maar kunnen toch storen: donkere vlekken op je huid. Die ontstaan door de overproductie van melanine op bepaalde plaatsen van je lichaam, zoals bijvoorbeeld je gezicht, bovenlip of oksel. Hyperpigmentatie komt vrij veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd, en kan variëren in grootte en vorm. Vraag je je af waar dit vandaan komt? Wat postinflammatoire hyperpigmentatie precies is? Of wil je je hyperpigmentatie behandelen? Lees dan snel verder, want hieronder beantwoorden we alle meest gestelde vragen!
Wat is hyperpigmentatie?
Natuurlijk wil je eerst en vooral weten wat hyperpigmentatie nu eigenlijk precies is. Deze huidaandoening komt tot stand door, zoals de naam al laat vermoeden, een teveel aan pigment op sommige delen van je huid. Daardoor ontstaan donkere vlekken, bijvoorbeeld op je gezicht, bovenlip of onder je oksel.
De boosdoener is melanine. Dat is het natuurlijk pigment dat je huid, maar ook je haren en ogen, hun unieke kleur geeft. Door een teveel aan zonlicht, schommelingen in je hormonen of een letsel aan je huid kan melanine meer beginnen produceren en dus te veel pigment creëren.
Dat te veel aan pigment kan verschillende vormen hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan:
- een café-au-let vlek
- sproeten
- postinflammatoire hyperpigmentatie
- melasme (ook wel zwangerschapsmasker genoemd)
- ouderdomsvlekken
Wat is postinflammatoire hyperpigmentatie?
Laten we even dieper ingaan op een van de meest voorkomende vormen, namelijk: postinflammatoire hyperpigmentatie. Dat is het gevolg van een ontsteking of een beschadiging van de huid. Terwijl je huid geneest, kan de getroffen plek donkerder worden door een overproductie van melanine.
De belangrijkste oorzaken zijn:
- acne
- eczeem
- psoriasis
- een letsel
Een goede huidverzorging is daarom onmisbaar. Zo voorkom je verdere ontstekingen of beschadigingen aan je huid, en verklein je de kans op postinflammatoire hyperpigmentatie.
Hyperpigmentatie acne
Hyperpigmentatie door acne, ook wel bekend als post-acne hyperpigmentatie, ontstaat door een ontsteking van je huid. Als reactie op de acne zal je huid namelijk meer melanine aanmaken en zo de donkere vlekken veroorzaken.
Naast een goede huidverzorging is het belangrijk om niet aan puistjes te krabben of knijpen. Hoe verleidelijk het ook is. Dat vergroot namelijk de kans op letsels en later hyperpigmentatie.
Stoor je je aan je acne? Boek dan een huidconsult bij Bar à Beauté, daarbij gaan we terug naar de basis van jouw huid en onderzoeken we waar jouw acne vandaan komt. Zo kunnen we je optimaal begeleiden en je acne doeltreffend behandelen.
Hyperpigmentatie behandelen en voorkomen
Gelukkig valt ook hyperpigmentatie zelf goed te behandelen. In sommige gevallen zullen de donkere vlekken op je huid zelfs vanzelf weer verdwijnen. Het enige nadeel? Dat proces kan enkele maanden tot jaren in beslag namen.
Heb je niet zoveel geduld? Of stoor je je aan de donkere vlekken op je huid? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk, waaronder:
- een chemische peeling
- laserbehandelingen
- een photofacial
Al zijn er ook verschillende manieren om het ontstaan van donkere vlekken op je huid te voorkomen.
Hyperpigmentatie gezicht voorkomen
Hyperpigmentatie in het gezicht komt vaak door te veel of een te langdurige blootstelling aan de zon. De beste tip om dit te voorkomen is: smeren, smeren, smeren. Een goede zonbescherming is goud waard.
Daarnaast kunnen hormonale schommelingen of acne huidverkleuringen veroorzaken. Producten met ingrediënten zoals vitamine C, retinol en hydrochinon helpen bij het verminderen van de donkere vlekken.
Hyperpigmentatie oksel voorkomen
Hyperpigmentatie onder de oksel is dan weer vaak het gevolg van:
- wrijving
- irritatie door scheren of harsen
- het gebruik van bepaalde deodoranten
- een aandoening zoals acanthosis nigricans
Het is belangrijk om zachte huidverzorgingsproducten te gebruiken en scheren of harsen te minimaliseren om irritatie te voorkomen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor laserontharing.
Hyperpigmentatie bovenlip voorkomen
Hyperpigmentatie op de bovenlip is vaak het gevolg van hormonale veranderingen zoals tijdens de zwangerschap (melasma). Al kan ook de zon de grote boosdoener zijn.
Het gebruik van goede zonbescherming en het vermijden van de zon zijn belangrijk om verdere verkleuring te voorkomen.
Verkleuringen behandelen met een photofacial
Een photofacial maakt gebruik van intens gepulseerd licht (IPL) om pigmentvlekken te behandelen.
Deze behandeling is effectief voor verschillende vormen van hyperpigmentatie, waaronder die veroorzaakt door zonneschade, acne en hormonale veranderingen.
Voordelen van een photofacial
Een photofacial biedt tal van voordelen:
- Het is een niet-invasieve behandeling die geen chirurgie vereist en waarvan je heel snel herstelt.
- Het is effectief bij verschillende huidtypes.
- De meeste mensen merken al na één behandeling een verbetering van hun huid op. Je ziet dus heel snel resultaat.
- De IPL-technologie is klinisch getest en veilig bevonden.
Hoe werkt een photofacial?
Een photofacial maakt gebruik van intens gepulseerd licht dat tot diep in je huid binnendringt. Daar richt het zich op de melanine in pigmentvlekken. Zo kunnen ze langzaam maar zeker beginnen vervagen. Bovendien stimuleert de warmte van het licht de aanmaak van collageen, waardoor je huid steviger en mooier wordt.
Meer weten over hoe je hyperpigmentatie kan behandelen?
Hoewel het vaak onschuldig is, kan je je toch storen aan de donkere vlekken op je gezicht, bovenlip, oksel,… Heb je geen zin om te wachten tot ze misschien vanzelf terug vervagen? Er zijn verschillende behandelingen mogelijk waarmee we je huidtint kunnen egaliseren en de donkere vlekken op je gezicht, bovenlip of onder je oksel kunnen verminderen.
Wil je weten welke behandeling het best bij jou past?
Kom gerust langs in onze beautykliniek, Bar à Beauté in Knokke, of neem contact met ons op. We helpen je graag!