Webshop + Cadeaubon →

IN VIDEO EN TEKST BESCHIKBAAR

Wat is retinol en wat doet het met mijn huid?

IN VIDEO EN TEKST BESCHIKBAAR

Producten uit de video:

In tekst:

Sommige ingrediënten kom je vaak tegen in de wereld van skincare, omdat ze simpelweg zo veel goeds kunnen doen voor onze huid. Retinol bijvoorbeeld: hét key-ingrediënt dat op alle factoren inspeelt om de huid te verbeteren. Retinol valt onder de vitamine A-familie, dus onder die naam kom je het ingrediënt ook vaak tegen. Maar wat is het precies, wat doet het met je huid en wat moet je weten als je het gaat gebruiken? Lees het in dit artikel.

Wat is retinol?

Retinol is dus vitamine A en dit kun je tegenkomen in skincare: hoe zit dat precies? Als het gaat over vitamine A in skincare tegen huidveroudering wordt vaak ‘een vorm van vitamine A’ bedoeld. Deze heten ook wel ‘retinoïden’ en daar zijn er heel veel van. Elke stof heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en gebruiksvoorwaarden, en retinol is één van deze retinoïden.

In de jaren tachtig ontdekte een dermatoloog – die de werking van één specifieke retinoïde onderzocht om acne tegen te gaan – dat dit ingrediënt de huid er een stuk jonger liet uitzien. Sinds dat moment is er veel onderzoek gedaan naar deze en andere vormen van vitamine A op de huid. Van alle vitamine A-soorten die geschikt zijn voor cosmetisch gebruik, is retinol het meest gebruikt in deze onderzoeken. En daaruit blijkt dat het zeker een verjongend effect kan hebben. Dit cosmetische ingrediënt mag iedere cosmeticaproducent in zijn producten gebruiken, zonder recept van een arts, terwijl je andere retinoïden alleen kunt krijgen door voorschrijving door een arts.

Wat doet retinol met mijn huid?

Retinol is, zoals dat heet, een effectief celcommunicerend ingrediënt. Dat houdt in dat deze stof zich aan (bijna) iedere huidcel kan hechten. Het geeft het celvernieuwingsproces een boost, want de stof stimuleert de aanmaak van collageen (dat de huid verstevigt) en elastine (dat de huid soepel maakt). Daarbij remt het de enzymen die collageen en elastine afbreken, waardoor rimpels verdwijnen én verminderen. Ook doordat het de diepere lagen van de huid versterkt, gaat het de formatie van rimpels tegen. Door deze huidvernieuwing ziet je huid er stralender en voller uit met minder zichtbare lijntjes.

Omdat het een antioxidant is, gaat het ook de negatieve werking van schadelijke stoffen tegen. Ook fijn is dat de stof helpt tegen acne, puistjes en eczeem. Omdat het ook huidverkleuring vermindert, is het een erg effectief ingrediënt als je pigmentvlekken in je gezicht wilt verwijderen. Bovendien maakt het rimpels die eerder veroorzaakt zijn door de schadelijke invloed van de zon ook nog eens minder diep. Een goede manier om huidveroudering tegen te gaan dus.

In welke producten zit retinol?

Je kunt verschillende producten met retinol gebruiken in je skincare-routine om optimaal van de voordelen te profiteren. Denk aan een retinol serum of treatment of bijvoorbeeld een retinol eyecream om deze specifieke zone te behandelen. In onze webshop vind je ook een aantal van deze producten. Dit Intensive Brightening Treatment van PCA Skin is een soort retinol serum dat je voor de nacht kunt gebruiken. Ideaal als je verkleuringen op de huid hebt en bijvoorbeeld graag pigmentvlekken op het gezicht wilt verwijderen.

Een ander product voor een egale huid is de Intensive Clarity Treatment van PCA Skin dat een gelijkmatige huidskleur en zuivere huid stimuleert. De treatment bevat een nieuwe vorm van pure retinol die zeer krachtig is en zorgt voor veel minder irritatie van de huid.

Heb je een (zeer) gevoelige huid en gebruik je graag producten die hier speciaal voor ontwikkeld zijn? Dan is de Retinol Treatment for Sensitive Skin van PCA Skin, dat een kalmerende werking heeft, een goede optie. Hiermee ga je de tekenen van huidveroudering tegen als je een gevoelige huid hebt – het werkt zelfs bij rosacea.

Wat moet je weten als je ze gaat gebruiken?

Als je dergelijke serums of treatments voor het eerst gaat gebruiken, is het verstandig ze niet meteen dagelijks te smeren. Als je de huid niet laat wennen, kan deze namelijk geïrriteerd raken. Het grootste risico op huidirritatie loop je bij de voorgeschreven retinoïden, maar je kunt maar beter voorzichtig zijn. Bijwerkingen waar je last van kunt krijgen zijn, naast irritatie, droge huid of schilfers en op de langere termijn juist huidveroudering. En dat wil je natuurlijk niet.

Daarom raden we aan om het gebruik van een retinol serum, eyecream of treatment rustig op te bouwen. Begin eens met één tot twee keer per week en kijk hoe je huid reageert. Gaat dit goed? Probeer dan om de dag. Uiteindelijk kun je de producten één keer per dag ’s avonds gaan gebruiken. Zorg dat je tijdens het gebruik van deze producten de volgende ochtend altijd zonbescherming met een hoge factor (50+) smeert.

Raakt je huid toch (tussentijds) geïrriteerd? Dan kun je dit verminderen of verhelpen door skincare met kalmerende stoffen en/of antioxidanten te gebruiken, zoals een kalmerend masker. Ook kun je uiteraard kijken of het helpt de producten minder vaak te gebruiken.

Gratis skinconsult

Ben je klaar om te beginnen met retinol? Neem dan een kijkje in onze webshop. Ook adviseren we je graag over de producten en behandelingen die het beste bij jouw huid passen. Wil je daar meer over weten? Boek dan een gratis skinconsult. We hopen je snel te mogen verwelkomen in onze beautykliniek in Knokke.

STUUR MIJ AANBIEDINGEN

Wist je dat we een “Bar à Beauté Beauty Gazette” hebben?

Regelmatig hebben wij leuke acties, nieuwe behandelingen of demo dagen. Laat gerust je e-mail achter zodat je als eerste op de hoogte bent!

Dit wil ik ontvangen:

Maandactie

Verwen je huid tijdens de maand mei met een PCA glow peel kuur van 4 + PCA B3 faceserum, ga stralend de zomer in én krijg ons PCA B3 vitamine oogserum cadeau.

Disclaimer

All content in this document is for general information purposes only. The “Before and After” images are unretouched images of actual patients who were treated with ZO® products. Results may vary. The information in this document is provided as a courtesy only, and is not intended or implied to replace the independent judgment or expertise of a treating physician, or to serve as a substitute for professional medical diagnosis or treatment.

The content of this document is provided without warranties of any kind, expressed or implied, including the accuracy of the information or implied warranties of merchantability or fitness for a particular purpose. ZO Skin Health, Inc. and its officers, directors, and agents expressly disclaim responsibility and shall have no liability for any damages, loss, injury, or claims that result from reliance on the information in this document. Without limiting the generality of the foregoing, ZO Skin Health, Inc. shall not be liable for bodily injury, lost profits or any direct, indirect, incidental, special or consequential damages.